Άλειμμα με Ψητές Μελιτζάνες και Πιπεριές

           


Αυτή είναι μια παραλλαγή μιας παραδοσιακής συνταγής για ρωσική ψητή μελιτζάνα,που είναι γνωστή ως «χαβιάρι του φτωχού» ή «χαβιάρι μελιτζάνας».  
*Για να επιταχύνετε τη διαδικασία, μπορείτε να ψήσετε τα λαχανικά μία ημέρα νωρίτερα             
Το χρησιμοποιούμε ως άλειμμα,πάνω σε φέτες ψωμιού και ως συνοδευτικό μαζί με άλλα φαγητά.
Είναι μία πολύ υγιεινή επιλογή,που μπορείτε να φτιάξετε και κατά τη διάρκεια της νηστείας,που πολλοί ψάχνουν,διαφορετικές και εναλλακτικές ιδέες για κολατσιό/φαγητό.

                           
                                ΥΛΙΚΑ   
  
              🔸️2 μεσαίες μελιτζάνες 
  
              🔸️2 κόκκινες πιπεριές
 
🔸️Περίπου 3 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χωρισμένο

         🔸️  2 μεσαίες ντομάτες

     🔸️Περίπου 2 φλιτζάνια βραστό νερό
 
🔸️2 κουταλιές κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη

🔸️ 2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιαντρο, συν λίγο περισσότερο για γαρνίρισμα
 
🔸️2 κουταλιές άσπρο ξύδι, ξύδι κόκκινου κρασιού ή φρέσκο ​​χυμό λεμονιού

🔸️ 1 μεσαία σκελίδα σκόρδου, λιωμένη ή τριμμένη
 
🔸️Περίπου 1/2 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
 
🔸️Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι για γεύση


                            ΕΚΤΕΛΕΣΗ

🔹️Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου.  

🔹️Ευθυγραμμίστε ένα φύλλο ψησίματος με αλουμινόχαρτο,και αφήστε το στην άκρη.
 
🔹️Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, ανοίξτε τρύπες στις μελιτζάνες σε διαστήματα περίπου 2 ″.  

🔹️Καλύψτε ομοιόμορφα τις μελιτζάνες και τις πιπεριές με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο η καθεμία. 

🔹️ Τοποθετήστε τα λαχανικά στο έτοιμο ταψί και ψήστε μέχρι να φουσκάλουν, μαυρίσουν και να μαλακώσουν, 45 έως 60 λεπτά.

🔹️Μεταφέρετε τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ και καλύψτε καλά με πλαστικό περιτύλιγμα.  

🔹️Αφήστε το να σταθεί ή βάλτε το στο ψυγείο, έως ότου τα λαχανικά να είναι αρκετά δροσερά για να τα χειριστείτε.  (Μπορείτε να ψύξετε τα λαχανικά όλη τη νύχτα, εάν θέλετε).
 
🔹️Εν τω μεταξύ, κόψτε ένα σχήμα Χ στα κάτω μέρη των ντοματών, τοποθετήστε τα σε ένα μπολ και καλύψτε το με βραστό νερό.  Αφήστε το για 30 δευτερόλεπτα.  

🔹️Στραγγίξτε το ζεστό νερό και τρέξτε τις ντομάτες κάτω από κρύο νερό.  Ξεφλουδίστε τα δέρματα ντομάτας και πετάξτε.  Ψιλοκόβετε τις ντομάτες και τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ.
 
🔹️Έπειτα,παίρνετε το μπολ με τις μελιτζάνες και τις πιπεριές και ξεφλουδίστε απαλά τα δέρματα από τα ψητά λαχανικά και πετάξτε τα, μαζί με τις κορυφές τους.

🔹️ Ανοίξτε τις πιπεριές και πετάξτε τα πλευρά και τους σπόρους.  Πιέστε απαλά τη σάρκα της μελιτζάνας με τα χέρια σας και απορρίψτε την περίσσεια υγρού.
 
🔹️Τοποθετήστε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές σε έναν μπλέντερ μέχρι να μαλακώσουν και να έχουν την υφή του πουρέ.

🔹️ Μεταφέρετε τον πουρέ στο μπολ με τις ντομάτες και προσθέστε το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το σκόρδο, το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι και τα υπόλοιπα 2 κουταλιές της σούπας λάδι.  

🔹️Ανακατέψτε για να αναμειχθούν οι γεύσεις.  Δοκιμάστε και προσθέστε περισσότερο αλάτι εάν χρειαστεί.  

🔹️Αφήστε για 15 λεπτά στην άκρη,για να δεθούν οι γεύσεις και τα αρώματα μεταξύ τους.

🔹️Σερβίρετε κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου

*Το άλειμμα διατηρείται στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ημέρες.

                         Καλή Επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κουλουρια Θεσσαλονίκης-Ζυμη για Κριτσίνια σαν του Φουρνου

  Κουλουρια Θεσσαλονίκης-Ζυμη για Κριτσίνια σαν του Φουρνου              Υλικά για τη ζυμη 🔸32 γραμμάρια μαγιά νωπή 🔸500 ml νερό χλιαρό 🔸...