ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΧΑΛΒΑΣ


Υλικά:


  Για το σιρόπι:

🔸️1.5-2 φλιτζάνια ζάχαρη(αναλόγως πόσο γλυκό τον θέλετε)

🔸️3 φλιτζάνια νερό

🔸️1 στικ κανέλας (για το άρωμα)

   Για το μίγμα του χαλβά:

🔸️Μισό φλιτζάνι λάδι(σπορέλαιο κατά προτίμηση

🔸️1 φλιτζάνι σιμιγδάλι (μισό φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι και μισό χοντρό φλιτζάνι χοντρό ή μόνο 1 φλιτζάνι χοντρό)

 〰️ Προαιρετικά〰️


🔸️¼ του φλιτζανιού ψιλοκομμένους ξηρούς καρπόυς

🔸️κανέλα σε σκόνη για τη διακόσμηση

 Εκτέλεση

 🔷️Σε μέτρια φωτιά,βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το στικ κανέλας για να φτιάξουμε το σιρόπι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη,μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, βγάζουμε την κουτάλα και από την ώρα που αρχίζει να βράζει μετράμε 3 λεπτά.

🔷️Έπειτα,σε μια άλλη κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε το λάδι και το σιμιγδάλι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.

🔷️Χρησιμοποιούμε ιδανικά μια ξύλινη κουτάλα,και ξεκινάμε να ανακατεύουμε ,για να μην κολλήσει μέχρι να καβουρντίσουμε το σιμιγδάλι.Δεν σταματάμε να ανακατεύουμε,μέχρι το σιμιγδάλι να έχει το επιθυμητό χρώμα.

🔷️Μόλις το σιμιγδάλι πάρει ένα ανοικτό καφέ χρώμα μπορούμε σε αυτό το στάδιο όποιος επιθυμεί να ρίξει λίγους ξηρούς καρπούς.

🔷️Συνεχίζουμε το ανακάτεμα ,μέχρι το σιμιγδάλι να πάρει καφέ χρώμα και να καβουρντιστούν και οι ξηροί καρποί.

🔷️Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά ή για τους πιο έμπειρους,χαμηλώνουμε την ένταση στο ελάχιστο.

🔷️Τοποθετούμε δίπλα δίπλα τις δύο κατσαρόλες(με το σιμιγδάλι και με το σιρόπι)

🔷️Συνεχίζουμε τη διαδικασία με πολλή προσοχή,με τη βοήθεια μιας κουτάλας και παίρνουμε λίγο λίγο από το σιρόπι κάθε φορά και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι,ανακατεύοντας κάθε φορά με την ξύλινη κουτάλα,εώς ότου τελειώσει όλο το σιρόπι.

🔷️Κατόπιν,βάζουμε την κατσαρόλα με το σιμιγδάλι ξανά στην φωτιά(εάν δεν την έχουμε ήδη) και ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να πήξει το μίγμα.

‼Ο χαλβάς είναι έτοιμος όταν θα δούμε οτί ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

🔷️Τον μεταφέρουμε σε ατομικά μπολάκια ή σε μία φόρμα και τον αφήνουμε να κρυώσει.

🔷️Μόλις κρυώσει μπορούμε να το βγάλουμε από τη φόρμα και να τον διακοσμήσουμε εάν επιθυμούμε και να τον σερβίρουμε.

         Καλή Επιτυχία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κουλουρια Θεσσαλονίκης-Ζυμη για Κριτσίνια σαν του Φουρνου

  Κουλουρια Θεσσαλονίκης-Ζυμη για Κριτσίνια σαν του Φουρνου              Υλικά για τη ζυμη 🔸32 γραμμάρια μαγιά νωπή 🔸500 ml νερό χλιαρό 🔸...