Ντολμαδακια Γιαλαντζι



Είναι λίγο μπελαλίδικα αλλά αξίζει τον κόπο να τα φτιάχνουμε που και που!
Τα παιδιά τα λατρεύουν!
Είναι τόσο νόστιμα!
Δοκιμάστε τα και θα με θυμηθείτε!




            Για  περίπου 150-200 ντολμαδάκια
     
   Θέλουμε τα ανάλογα αμπελόφυλλα.
Διαλέγουμε τρυφερά και μεγάλα όσο το δυνατόν αμπελόφυλλα.Κρατάμε και καποια που δεν είναι τόσο τρυφερά για να τα τοποθετήσουμε στον πάτο της κατσαρόλας που θα ψήσουμε τα ντολμαδάκια.


Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να πλύνουμε καλά τα αμπελόφυλλα που έχουμε.

Στη συνέχεια,βάζουμε νερό σε μια κατσαρόλα μέχρι τη μέση,ανάβουμε το μάτι της κουζίνας και  βάζουμε να βράσει το νερό.

Μόλις βράσει το νερό,ρίχνουμε λίγα λίγα 7-8 τα αμπελόφυλλα για να τα ζεματίσουμε.

Ο χρόνος που θα τα αφήσουμε να ζεματιστούν είναι ανάλογος ,με το πόσο τρυφερά είναι τα φύλλα που έχουμε.

(Αν είναι τρυφερά τα αφήνουμε για 1-2 λεπτά,αν δεν είναι τόσο τρυφερά τα αφήνουμε να ζεματιστούν λίγο παραπάνω).

Στη συνέχεια,φτιάχνουμε τη γέμιση:
 Θα χρειαστείτε:
  • 4  μεγάλες κούπες ρύζι γλασσέ
  • 4 ξερά κρεμμύδια
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 ποτηράκια του κρασιού ελαιόλαδο
  • 6 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • Πιπέρι κατά προτίμηση
  • 1 ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο
  • Μισό ματσάκι φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο ή ξερό
  • 1-2 λεμόνια
 
                         ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Βάζουμε σε ένα μπολ το ρύζι αφού πρώτα το ξεπλύνουμε να φύγει το πολύ άμυλο.

2.Έπειτα,τα κρεμμύδια και τα σκόρδα λιωμένα στο μίξερ.

3.Προσθέτουμε 1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο,

4.Αλάτι-Πιπέρι

5.Άνηθο-Δυόσμο

6.Το χυμό ενός λεμονιού

Τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά.


Τώρα είμαστε έτοιμοι να τυλίξουμε τα ντολμαδάκια μας.
Συγκεντρώνουμε τα υλικά μας και ξεκινάμε!

Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο,στρώνουμε τα λιγότερο τρυφερά φύλλα κάτω.

🔷️Παίρνουμε τα φύλλα κόβουμε τα κοτσάνια τους και τα τοποθετούμε σε μια σταθερή επιφάνεια με την καλη μεριά προς τα κάτω.
🔷️Βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση και τυλίγουμε.

🔷️Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο στριμωχτά.

Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται η διαδικασία του τυλίγματος.


Αού τελειώσουμε με το τύλιγμα.Τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο.

🔷️Σκεπάζουμε με χλιαρό νερό  το πιάτο και ρίχνουμε το άλλο 1 ποτηράκι ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού εάν θέλουμε.

🔷️Βάζουμε ένα βάρος πάνω στο πιάτο,στα παλιά χρόνια έβαζαν μεγάλο βότσαλο από θάλασσα.
Εάν δεν έχετε κάτι αντίστοιχο,μπορείτε να βάλετε μια κονσέρβα.

🔷️Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει,ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45-50 λεπτά με σκεπασμένο καπάκι.

🔷️Ανά διαστήματα τσεκάρουμε αν έχει εξατμιστεί νωρίτερα το νερό και συμπληρώνουμε εάν χρειαστεί με λίγο ζεστό νεράκι.

Καλή Επιτυχία!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κουλουρια Θεσσαλονίκης-Ζυμη για Κριτσίνια σαν του Φουρνου

  Κουλουρια Θεσσαλονίκης-Ζυμη για Κριτσίνια σαν του Φουρνου              Υλικά για τη ζυμη 🔸32 γραμμάρια μαγιά νωπή 🔸500 ml νερό χλιαρό 🔸...