ΠΙΡΟΣΚΙ ΜΕ ΤΥΡΙ

                            

Τραγανά απ'εξω και αφράτα από μέσα!

Αγαπημένη συνταγή της οικογένειας μου,που έχει πλέον καθιερωθεί.

Αξίζει να τη δοκιμάσετε!! Μπορείτε να κάνετε άπειρους συνδυασμούς στη γέμιση..αλμυρούς αλλά και γλυκούς!!!Σήμερα σας παρουσιάζω μία από τις αλμυρές εκδοχές.

Ακολουθήστε πιστά τα βήματα της συνταγής και το αποτέλεσμα ,θα σας ανταμείψει!!!!

  ΥΛΙΚΑ 


Για τη ζύμη


  • 1.5 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις


  • 2 φακελάκια ξηρής μαγιάς ή 32 γραμμάρια νωπή μαγιά


  • 3 ποτήρια χλιαρό νερό


  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι


  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη


  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο


        

      Για τη γέμιση τυριού


  • 600 γραμμάρια φέτα


  • 250 γραμμάρια ανθότυρο


  • 1 ή 2 αυγά


  • Λίγο πιπέρι(προαιρετικά)



  ΕΚΤΕΛΕΣΗ



Παίρνουμε από το συνολικό χλιαρό νερό 1 ποτήρι και το ρίχνουμε σε ένα μπολ ή ένα μεγάλο φαρδύ ποτήρι.


Ρίχνουμε μέσα στο μπολ τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά.


Το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά.

Μετά από 5 λεπτά θα ενεργοποιηθεί η μαγιά και θα φουσκώσει.



***Αν δεν φουσκώσει σημαίνει ότι η μαγιά έχει χάσει τη δύναμη της και δεν μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε γιατί δεν θα φουσκώσει η ζύμη μας.


Ωστόσο,παίρνουμε μια μεγάλη λεκάνη για να φτιάξουμε τη ζύμη μας.


Ρίχνουμε μέσα τα ⅔ από το συνολικό αλεύρι μας,κοσκινισμένο και κάνουμε ένα άνοιγμα στο κέντρο για να ρίξουμε τα υπόλοιπα υλικά.


Προσθέτουμε το ελαιόλαδο,το μπολ με τη μαγιά και το υπόλοιπο νερό λίγο λίγο εναλλάξ με το υπόλοιπο αλεύρι καθώς ζυμώνουμε τη ζύμη μας.


Προσοχη! Το αλάτι δεν το ρίχνουμε ποτέ μαζί με τη μαγιά.Εάν το κάνετε η ζύμη δεν θα φουσκώσει.


Θα προσθεσετε το αλάτι,δύο στάδια μετά τη μαγιά.Δηλαδή να ρίξετε τη μαγιά,μετά αλεύρι,ζυμώνετε και μετά το αλάτι.


Ζυμώνουμε έτσι όλα τα υλικά,έτσι ώστε να έχουμε μία ζύμη εύπλαστη,αφράτη και μαλακή.


**Προσοχή,δεν ρίχνουμε μονομιάς το υπολειπόμενο αλεύρι.Θέλει σιγά σιγά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.

Μπορεί και να μην βάλετε όλο το αλεύρι της συνταγής,αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.


Όταν είναι έτοιμο το ζυμάρι μας,του δίνουμε σφαιρικό σχήμα,βάζουμε λίγο αλεύρι στη λεκάνη μας και το τοποθετούμε.Έπειτα ρίχνουμε λίγο αλεύρι και από πάνω.



Σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και το αφήνουμε σε ένα ζεστό χώρο περίπου 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει το ζυμάρι μας.


Φτιάχνουμε τη γέμιση μας,βάζοντας τα τυριά σε ένα μπολ και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού,τα θρυμματίζουμε.Προσθέτουμε τα αυγά και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε.



Όταν φουσκώσει η ζύμη μας,την πατάμε με τα χέρια μας να ξεφουσκώσει.




Παίρνουμε ένα ένα κομμάτι ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και το ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο με τα χέρια μας,καλύτερα όχι με τον πλάστη.





Βάζουμε πάνω του 1-2 κουταλιές από τη γέμιση.



Κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρο το πιροσκί μας και πατάμε τις άκρες με τα δάχτυλα μας,ώστε να κλείσουν καλά.


Φτιάχνουμε αρκετά και τα αφήνουμε να φουσκώσουν λίγο, αλλά τα έχουμε σκεπασμένα.Μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη μας τα πρώτα θα έχουν φουσκώσει.



Τα τηγανίζουμε σε μπόλικο ζεστό ηλιέλαιο 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.




Καλή Επιτυχία!


1 σχόλιο:

Κουλουρια Θεσσαλονίκης-Ζυμη για Κριτσίνια σαν του Φουρνου

  Κουλουρια Θεσσαλονίκης-Ζυμη για Κριτσίνια σαν του Φουρνου              Υλικά για τη ζυμη 🔸32 γραμμάρια μαγιά νωπή 🔸500 ml νερό χλιαρό 🔸...