Σεπτεμβριος-Η αρχή του Φθινοπώρου

 


🍂Καλό μήνα, γεμάτο υγεία, νόστιμες γεύσεις  και αρωματα🍂

Τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά του Σεπτεμβρίου... 

Όσο περισσότερο προτιμάμε τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά, τόσο πιο υγιεινά και οικονομικά τρώμε και τώρα που μπήκε ο Σεπτέμβριος, χρειάζεται να δούμε τι έχουμε στη διάθεσή μας. 

Αφήνουμε πίσω μας το καλοκαίρι και μπαίνουμε σε νέα εποχή όπου γεμίζουμε το καλάθι μας με φρούτα και λαχανικά που παραμένουν δροσερά και φουλ θρεπτικά. Όπως τα παρακάτω.


Σταφύλια


Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών και της ρεσβερατρόλης, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες και τη γήρανση του οργανισμού, ενώ οι πολυφαινόλες τους έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και προωθούν την ηρεμία των αιμοφόρων αγγείων, ώστε το αίμα να κυκλοφορεί σωστά. Τα σταφύλια περιέχουν, επίσης, κάλιο που είναι ευεργετικό για όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ αποτελούν ιδανικό σνακ για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους, με 62 θερμίδες στο 1 φλιτζάνι ρώγες.


Σύκα


Τα σύκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα, μέταλλα και φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένου καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου και χαλκού. Ακόμη, αποτελούν καλή πηγή των αντιοξειδωτικών βιταμινών Α, Ε και Κ, συμβάλλοντας στην υγεία της καρδιάς, της όρασης κ.ο.κ., ενώ φημίζονται για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Θυμηθείτε ότι ένα μέτριο σύκο φτάνει σχεδόν τις 40 θερμίδες.



Αχλάδια


Άλλη μια καλή πηγή φυτικών ινών, τα αχλάδια προσέχουν το έντερο και τη σιλουέτα μας, ενώ ταυτόχρονα χαρίζουν στον οργανισμό μας βιταμίνη C, χαλκό, λιγοστό σίδηρο και μαγγάνιο. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αποτελούν καλές πηγές ενέργειας για όσους έχουν διαβήτη και ταυτόχρονα είναι πλούσια σε φυτοχημικές ουσίες που είναι αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές. Φροντίστε να τα προτιμάτε βιολογικά, για να τα καταναλώνετε άφοβα με τη φλούδα τους, η οποία έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτοχημικά.


Μήλα


Τα μήλα όντως κάνουν το γιατρό πέρα και μάλιστα για πολλούς λόγους. Ένα μέτριο μήλο παρέχει περίπου 4 γραμμάρια φυτικών ινών, μεταξύ των οποίων συναντάμε και την πηκτίνη, μια διαλυτή φυτική ίνα που συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα «κακής» LDL χοληστερίνης. Όπως όλα τα φρούτα και λαχανικά, έτσι και τα μήλα συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας του εντέρου και στη διατήρηση του βάρους χάρη στις φυτικές τους ίνες, ενώ περίπου 5 ή περισσότερα μήλα την εβδομάδα συνδέονται με καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων, πιθανότατα λόγω του αντιοξειδωτικού κερσετίνη που βρίσκεται στη φλούδα τους.

Ένα από τα φρούτα που φημίζονται για τη βιταμίνη C τους, τα ακτινίδια έχουν περιεκτικότητα που φτάνει το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης με την κατανάλωση ενός μόνο φρούτου. Στην ίδια ποσότητα λαμβάνουμε μικρή δόση βιταμίνης Α, ασβεστίου, σιδήρου και μαγνησίου, τονώνοντας τον οργανισμό και κάνοντας καλό στα οστά, ενώ είναι σχετικά γενναιόδωρο και στις φυτικές ίνες, που κρατούν την πείνα και το τσιμπολόγημα μακριά. Προσθέστε το στο γιαούρτι σας ή τη φρουτοσαλάτα σας και αφήστε να σας προσφέρει τα οφέλη του.






Μπρόκολο


Ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά και σύμφωνα με έρευνες μπορεί να παίξει ένα μικρό ρόλο στην πρόληψη καρκίνου του μαστού και της μήτρας. Οι διαλυτές φυτικές του ίνες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, μειώνοντας και την LDL χοληστερόλη που πρέπει να διατηρείται χαμηλά. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, βήτα καροτίνη και βιταμίνη C, ενώ περιέχει και φλαβονοειδή που βοηθούν στην ανακύκλωση της C. Σημαντική είναι η δράση του και στην υγεία των οστών, χάρη στο ασβέστιο και τη βιταμίνη Κ που περιέχει. Δοκιμάστε να το καταναλώνετε και ωμό, καθώς με το μαγείρεμα χάνονται περισσότερες υδατοδιαλυτές βιταμίνες.


Μπάμιες


Αν και αποτελούν ένα τρόφιμο που διχάζει ως προς τη γεύση και την υφή του, οι μπάμιες έχουν πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και αμινοξέα, παρέχοντάς μας πρωτεΐνη, ενώ παίζουν μεγάλο ρόλο στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και του φουσκώματος, χάρη στο ποσοστό νερού που κρατούν στο έντερο. Ακόμη, είναι πλούσιες σε βιταμίνη C κι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν και βιταμίνη Β6 στον οργανισμό που παίζει σημαντικό ρόλο μεταξύ άλλων και στην προστασία από καρκινογενέσεις. Η γλουταθειόνη τους, μάλιστα έχει συνδεθεί με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου της στοματικής κοιλότητας. Αποφύγετε την κατανάλωσή τους αν έχετε προβλήματα σε νεφρά ή χοληδόχο κύστη, καθώς οι μπάμιες περιέχουν οξαλικά οξέα, τα οποία σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές.


Παντζάρια


Το παντζάρι είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική και αντιγηραντική του δράση και πρέπει να αρχίσετε να το βάζετε περισσότερο στις σαλάτες και τα κυρίως σας. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, αν και έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, που σημαίνει ότι η κατανάλωσή τους θέλει προσοχή ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα σακχάρου. Ο χυμός τους έχει βρεθεί ότι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, αλλά και να παίξει ρόλο στην αύξηση της αντοχής πριν την άσκηση. Το παντζάρι έχει επίσης αντικαρκινικές ιδιότητες και προστατεύει τα κύτταρα, τις πρωτεΐνες και τα ένζυμα από το περιβαλλοντικό στρες.


Πράσο


Στενός συγγενής του κρεμμυδιού και του σκόρδου, το πράσο βοηθά στην πρόσληψη της βιταμίνης Α από τον οργανισμό, η οποία εκτός από την υγεία της όρασης, εξασφαλίζει την υγιή ανάπτυξη των αιμοσφαιρίων, συμπεριλαμβανομένων των νέων ερυθρών που μεταφέρουν οξυγόνο και των λευκών που καταπολεμούν τις μολύνσεις. Το πράσο μας παρέχει ακόμη βιταμίνη Κ που βοηθά τη ροή του αίματος και παίζει ρόλο στην υγεία των οστών, ενώ αποτελεί πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης που προστατεύουν τους ιστούς των ματιών από οξειδωτική βλάβη.

Πηγή Κειμένου:getactive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κουλουρια Θεσσαλονίκης-Ζυμη για Κριτσίνια σαν του Φουρνου

  Κουλουρια Θεσσαλονίκης-Ζυμη για Κριτσίνια σαν του Φουρνου              Υλικά για τη ζυμη 🔸32 γραμμάρια μαγιά νωπή 🔸500 ml νερό χλιαρό 🔸...